Novinky stránek

Studium v zahraničí? Proč ne!

 
 
Obrázek: Administrátor SOKRATES
Studium v zahraničí? Proč ne!
autor Administrátor SOKRATES - Wednesday, 22. March 2017, 15.52
 

Rozhodujete se, kde studovat? Přemýšlíte o nějaké VŠ v zahraničí? Nemáte všechny informace? 

My jsme pro Vás všechny informace o studiu v zahraničí získali níže si je můžete prostudovat.

 

Studium v zahraničí

Chcete se zdokonalit v cizím jazyce a láká Vás studium v zahraničí? Jako občana EU máte při studiu v kterémkoli členském státě nárok na stejné podmínky jako ostatní příslušníci dané země.  Podmínkou ovšem může být znalost daného jazyka a složení jazykové zkoušky. Včas si zjistěte informace ohledně nárocích a vzdělávacích systémech škol v dané zemi. Vyjet můžete buď sami, jako tzv. „freemover“, nebo pomocí agentur, které studium v zahraničí zprostředkovávají. Výhodou toho, že pojedete sami za sebe je, že si můžete prakticky vybrat jakoukoliv zahraniční univerzitu, nevýhodou je vyřizování administrativních věcí, ale internetové stránky univerzit bývají přehledné a postup Vám vysvětlí. Pokud Vám nebude něco jasné, zeptat se můžete na facebookových stránkách vysokých škol, nebo na studentských fórech. Pobyt je potřeba začít plánovat zhruba 12 – 18 měsíců před plánovaným začátkem studia.

 

Jak si rozvrhnout čas?

Jako první věc si vyberte univerzitu (popřípadě univerzity), kterou chcete studovat, vyhledejte si co nejvíce informací ohledně studijních programech, finanční podpoře při studiu, ubytování apod., hlavně ale ohledně přihlášky ke studiu! Data přihlášek jsou různá a školy budou vyžadovat doklad o vašich jazykových schopnostech, tzn. certifikát, proto si musíte včas vyřídit požadované jazykové zkoušky! Poté zašlete přihlášku na univerzitní vstupní testy a připravte si veškeré doklady, které škola požaduje. Je potřeba taky popřemýšlet nad finanční stránkou. Pokud byste chtěli zažádat o stipendium, pomůžou Vám následující odkazy na Dům zahraniční spolupráce a Národní informační centrum pro mládež.

Poté si vyžádejte výpis z indexu, jeho překlad a potvrzení, někdy škola vyžaduje ověřený překlad maturitního vysvědčení, od vyučujících doporučující dopisy. Odešlete vyplněnou přihlášku, požádejte nadace a univerzity o finanční pomoc.

Jakmile obdržíte rozhodnutí od škol, vyberte si na kterou nastoupíte a uvědomte o tomto rozhodnutí všechny školy na které jste se hlásili. Univerzitě zašlete potvrzení o zaplacení zápisného společně s dalšími formuláři, které od ní dostanete a zajistěte si ubytování.

Pokud je potřeba tak zažádejte o vstupní vízum, rezervujte si letenku či jízdenku a zajistěte si pojištění.

 

Rozdíly v přijímacím řízení

Pokud se podíváme např. do Spojeného království, může nás zaskočit řada rozdílů v přijímacím řízení. Přihlášky se zde podávají přes centralizovaný systém UCAS, kromě osobních údajů budete muset přiložit doklad o studijních výsledcích, tzv. personal statement (motivační dopis) a kontakt na osobu, která o Vás podá referenci. Některé školy budou požadovat esej, písemnou zkoušku či ústní pohovor. Nejprve je potřeba založit si účet na stránkách UCAS a vyplnit základní formulář na Vašem profilu. Kromě klasických věcí (jako je jméno, příjmení...) je třeba uvést Vaše dosavadní vzdělání, zaměstnání a absolvované praxe. Zadat můžete maximálně 5 přihlášek, pokud se hlásíte na medicinské nebo veterinářské obory, pak lze zadat pouze 4, pokud chcete studovat na Cambridge nebo Oxfordu můžete v jednom roce podat přihlášku pouze na jednu z nich... Při výběru se můžete nechat inspirovat žebříčky světových univerzit, které každoročně sestavuje řada institucí a organizací (např. žebříček ARWU, který sestavuje šanghajská univerzita CWCU, nebo žebříček zveřejňovaný na Time Higher Education apod.)

Ve Francii musíte projít pomaturitním přijímacím procesem na internetu („Admission post-bac“, APB) stejně jako francouzští uchazeči o studium. Školy většinou požadují motivační dopis a jazykouvou zkoušku. Vybrat si školu můžete podle prestiže, oboru nebo regionu. Seznam vysokoškolských institucí a další informace najdete zde. Konkrétní informace o přijímacím řízení pak najdete na stránkách dané školy.

Do Dánska musí přihláška obsahovat motivační dopis, reference od učitele v angličtině, potvrzená úroveň angličtiny mezinárodním certifikátem (např. IELTS, TOEFL, CAE…), výpis se známkami a počtem odučených hodin, které jste měli v jednotlivých předmětech během studia na střední škole, hlavně v matematice a angličtině, potvrzený školou.

 

Zdravotní pojištění

V případě, kdy jste řádným studentem zahraniční školy, bude stát za Vás platit (do 26 let) zdravotní pojištění v případě, kdy doložíte zdravotní pojišťovně rozhodnutí ministerstva školství o postavení studia na vysokých školách v cizině na úrovni studia vysokých škol v České republice. K tomu budete potřebovat formulář Žádost o posouzení postavení studia na vysoké škole v cizině pro sociální účely a účely zdravotního pojištění, který získáte na stránkách MŠMT. Více informací najdete na stránkách MŠMT.

 

Budeme se těšit na Vaše další dotazy, které můžete zasílat na epriprava@sokrates.cz.


Váš tým SOKRATES